Här kan ni läsa om de ambassadörer som varit månadens Hjärnkollsambassadör tidigare månader.

Följ oss gärna på Instagram

Februari

IRJA FORSMAN

Varför är du Hjärnkollsambassadör?

Jag är Hjärnkollsambassadör för att jag vill förändra människors attityder och uppfattningar om människor med psykisk ohälsa. Det handlar om både kunskap om vad psykisk ohälsa innebär, hur vanligt det är och hur det kan se ut i en människas vardagsliv men även en viss personlig relation mellan föreläsaren och åhöraren, när det händer något som motverkar "vi och dom"-tänket. Jag, som lever med bipolär sjukdom, ångestproblematik och emotionellt instabilt personlighetssyndrom blir plötsligt bara Irja (inte längre enbart någon psykiskt sjuk), för åhörarna, som berättar om sitt liv - och kan sprida hopp om att det går att få stöd och det kan blir bättre. Att gå ifrån att vara en "sån där med psykisk ohälsa" till att bli mig själv, till att bli Irja som skrattar och gillar katter och jobbar i kyrkan och trivs med livet, trots diagnoser. Det är viktigt att åhörarna får den insikten. Från teori om en diagnos till en person, som fortfarande har dåliga dagar, som behöver min medicin för att fungera med ändå tycker att livet faktiskt är himla fint nu.

 

Vilka frågor brinner du för?

Jag brinner för att förbättra bemötandet för personer med psykisk ohälsa, för ett bättre anhörigstöd, för en högre allmänkunskap om olika diagnoser och för en förbättrad psykiatri. 

 

Förebild?

En av mina förebilder är nog Mia Törnblom. Innan hon började skriva böcker om självkänsla kom hon till min gymnasieskola (när jag var inne i en djup depression) och pratade om sitt liv. Hon hade så fantastiskt mycket livsglädje, trots allt hon hade gått igenom. Jag tänkte för mig själv att så stark och livsglad kommer jag aldrig bli. Blir jag det ska jag också ut och prata för människor om att livet kan bli bättre. Därför är jag föreläsare nu.

Januari

JENNY AHTO

Varför är du Hjärnkollsambassadör?

Jag valde att bli Hjärnkollabassadör för några år sedan av olika anledningar men den främsta är att jag vill dela med mig av mina egna erfarenheter och min resa. Min resa har inte alltid varit spikrak och jag vill dela med mig av de verktyg som jag fått med mig, vill visa andra i liknade situationer att trots svårigheter så går det att ha en ljus syn på framtiden. Jag vill sprida kunskap om hur det är att vara lite skörare än de flesta andra men också om hur det är att vara starkare än många andra. Alla kan drabbas av psykisk ohälsa, alla kan drabbas av kriser och att vi alla går igenom olika skeden i livet och man lär sig mycket på vägen både på gott och ont.

 

Vilka frågor brinner du för?

Allas lika värde, bättre preventiva åtgärder inom psykiatrin, mer kunskap om psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar i skolan och att alla har rätt till jobb oavsett vad man bär med sig i ryggsäcken.

 

Favoritserie?

Favoritserien är Kalla Fötter, en engelsk serie som handlar om livet och allt vad det innebär. Den har allt. Under jobbiga perioder i livet så får den mig att glömma det jobbiga för en stund.